Dincolo de banalul și, de multe ori, inerțialul conspiraționism, ăla cu Bill Gates, cipuri și 5G, lumea, respectiv, indivizii care compun societatea, au fost dintotdeauna controlați de diverse structuri care s-au pretins a fi superioare dpdv ierarhic, prin mecanisme foarte profunde psihologice, economice, sociale etc (una dintre cele mai subtile (mă rog, mai mult sau mai puțin) și interesante instrumente de control fiind chiar tradițiile). Pentru că scopul formațiunilor sociale (de la triburi, secte, religii, la țări și continente) a fost mereu acela de a crea subiecți docili, a căror dorință inconștientă (revoluționară prin ea însăși, ce poate produce disoluția convențiilor) este reprimată și care să se poată mula pe ordinea impusă de sistemul respectiv. De ce? Păi, odată ca însuși sistemul să existe și să fie justificați conducătorii lui (și maniile și dorința lor de putere) și poate și pentru motivele invocate de Marele Inchizitor în ”Frații Karamazov”.
Tradiția nu e nimic altceva decât o normă, căreia i s-a conferit un sens moral profund, ce dă impresia minților ”cercetătoare” că este un vector al adevărului suprem, o expresie a legilor ce guvernează totul, astfel încât trebuie să fie ”pasată” din generație în generație, dar și o reprezentare concretă printr-o acțiune, un anumit comportament, o mentalitate sau un simbol, astfel încât să poată fi respectată de toată lumea. Bine, în favoarea tradiției pledează și proba timpului și a arborelui genealogic: dacă, dintotdeauna, strămoșii au făcut asta și le-a mers bine, iar proscrișii și inadaptații au sfârșit rău, înseamnă că așa trebuie să fac. Totodată, apare și consolarea sau confortul faptului de a fi făcut ceea ce este moral, ceea ce trebuie, chiar dacă este în disonanță cu sinele, confort ce este apanajul rațiunii (de altfel, eu susțin moralitatea aia adevărată, funcțională pentru toți cei implicați, nu cea impusă sau cea care dă în ipocrizie).
Tradițiile au fost impuse de conducătorii antici (și poate și de dinainte), de la Akhenaton, oracolul din Delf, preoții lui Zalmoxe, până la profeți (îl exclud de aici pe Iisus, am mai zis că mi se pare cea mai luminată minte a tuturor timpurilor) până la cardinali cu denaturările lor consecutive, atunci când biserica a fost șefa. Faptul că fiecare popor sau formațiunie socială se distinge prin anumite tradiții este o chestiune de ordin practic, subordonată contextului istoric și geopolitic în care s-a dezvoltat acea formațiune, și demonstrează încă o dată că este o formă de control fabricată de sistem.
Poate apărea întrebarea dacă tradițiile, în forma lor simbolică de obiceiuri populare sau religioase, mai trebuie respectate sau, cel puțin, cunoscute. Într-o anumită măsură, probabil că da. Pentru că, lăsând la o parte frumusețea lor intrinsecă și senzația pe care o conferă de intruziune a sacrului în profanul cotidian, dau acel sentiment al identității, al apartenenței unei formațiuni restrânse și relativ unice, cu aportul ei cultural local, în acest tăvălug al globalizării.
După cum scrie și în textul din fotografie ”Anti-Oedipus” - Deleuze & Guattari), dorința inconștientă (libido-ul) are un caracter revoluționar prin ea însăși, pentru că este ”explozivă”, străbate ca o secantă convențiile impuse de sistemul căruia individul îi este subiacent pentru a trece în altul (cum zice Dimitri în ”Frații Karamazov”, că pornești prin a venera conștient idealul de Madonă, dar sfârșești prin a-l adora pe cel de Sodomă, că el este obiectul dorinței inconștiente și fiindcă frumusețea e ceva de nepătruns). Dorința este, după Deleuze & Guattari, un flux ce produce disoluția convențiilor, fiindcă este mai puternică decât ele și fiindcă ele ar bloca acel flux, acea curgere. Tot după ei, orice manifestare, cât de infimă, a dorinței, este capabilă să pună la îndoială ordinea stabilită a unei formațiuni sociale, iar construirea unei ”mașinării a dorinței” ar demola întregi sectoare sociale.
Bine, dar acum biserica și moralitatea ei nu mai sunt șefele, de când s-a abolit inchiziția, știința și oamenii de știință au luat amploare și omul are conștiința că el este cel atotputernic, nu o forță superioară. Ce îi rămâne de făcut sistemului?
Ei bine, aici intervine psihanaliza ca ”nouă religie”, avându-l ca vector de data aceasta pe Freud, cu celebrul său complex al lui Oedip, manifestat mai ales la sexul masculin: inconștient, o doresc (sexual) pe mama și vreau să-l omor pe tata, la fel cum s-a întâmplat în mitul grecesc omonim (mitul fiind un fel de surogat mai pretențios al tradiției). Subconștientul (acolo unde zice Freud că ar fi Supraeul), ca mediator între două instanțe, nu poate aduce din inconștient în conștient această groaznică dorință, așa că o oprimă, o refulează. Ulterior, individul normal se eliberează de această dorință incestuasă și își caută alte obiecte ale dorinței, dar chiar și acestea sunt proiecții ale imaginii mamei (sau tatălui). Deci, este același complex manifestat sub o altă formă.
Conceptul de ”oedipalizare” propus de Deleuze & Guattari statuează tocmai faptul că suntem determinați prin diverse mijloace directe sau subliminale să credem ceea ce a spus Freud, să reducem întregul flux al dorinței la odiosul triunghi ”mama-tata-ego”, astfel încât să disprețuim dorința incestoasă și să ne dorim însăși suprimarea ei. Toate formațiunile sociale operează cu această oedipalizare: un conducător în care ni se spune că proiectăm imaginea tatălui și căruia trebuie să ne supunem ca reparație a gândului de a comite odioasa crimă; clasele și rasele care își legitimează superioritatea față de altele în numele civilizației create prin reprimarea dorinței și instaurarea rigorii; psihanaliza spune că Hitler a văzut inconștient în masacrele comise anihilarea tatălui și a eliberat în el mama cea rea etc. Oedipalizarea are la bază faptul că familia reprezintă ”interfața” dintre realitatea socială și copilul mic, incapabil de a analiza singur contextul ”socio-istoric” în care s-a născut.
Deleuze și Guattari spun însă altceva, anume că inconștientul se dezvoltă independent de acest triunghi ”mamă-tată-ego”, că membrii familiei sunt niște stimuli ai dezvoltării, dar nu principalii ei determinanți, ei reprezentând însă vectori ai realității sociale prin felul în care aceasta se manifestă asupra lor și a vieților lor, prin tensiunile pe care le produce. Contextul ”socio-istoric” și politic - fascism, stalinism, hitlerism, Primul Război Mondial, creștinism, ateism și multe altele - au mai mare influență în dezvoltarea inconștientului (prin modificarea și modelarea libidoului în anumite direcții) și, de fapt, în dezvoltarea de complexe ale inconștientului, mai eficient decât triunghiul oedipal.; complexe și formațiuni ale inconștientului care își găsesc determinanți și reprezentări în câmpul socio-economico-politico-istoric, dar aceste reprezentări nu sunt nici pe departe proiecții ale imaginii tatălui și mamei, ci structuri-surogat căutate și produse de fluxul dorinței, dorință care produce, la rândul ei și mai multă dorință, de inconștientul ca ”desiring-machine”
În fine, concluzia acestui text este că de la tradiție și până la oedipalizare, suntem controlați dintotdeauna de uriașul colos al formațiunilor și sistemelor sociale. Nu doar de azi sau de Bill Gates sau de 5G.